The architecture of the Centre is inspired by the tradition of geometric forms in Mughal architecture. The gallery spaces are arranged in a sequence of intersecting squares, with wide column spans of eight meters. Given the high volume of visitors expected at the site, the public circulation sequence has also been developed along a primary axis, spanning the entire length of the Centre. Natural light, filtered through skylights and open courtyards, illuminates the gallery areas. These courtyards are critical aspects of the gallery, enabling curated displays of Mughal architecture, including fa├žade treatments, landscape elements and ornamental traditions. Complex engineering systems required for a modern exhibition design are woven around each gallery through dedicated service corridors, thus facilitating optimal curatorial and management protocols.
The entry plaza, comprising multiple ticket counters, public amenities and a cafe, as well as a souvenir shop, an auditorium, library, crafts gallery and seminar rooms, is sensitively arranged under the foliage of large trees. A two-storied structure that defines the northern end of the plaza functions as a threshold from which visitors can orient themselves, familiarizing themselves with the many features of the area.